top of page

7 tipů pro zdravá Játra, aneb bez frustrace je více legrace


Být zahrabaná doma se skripty Tradiční čínské medicíny (TČM) 4,5 let a v den poslední závěrečné zkoušky dostat dáreček od vlády, přitvrzení Covidových opatření, je opravdu sen každé OSVČ.


Přišla obrovská frustrace a beznaděj. Co se sebou, jak rozjet svou praxi, která je založená na setkávání lidí? Jak teď podpořit druhé a cítit radost z práce? Začala jsem podnikat online, prostřednictvím webovek, blogu, FB, videí. Je to nové, tvořivé, je to zábava a já ztrácím pojem o čase. Má frustrace se přetavila na kreativitu.


A vy si teď můžete přečíst můj první blog v životě. Buďte, prosím, shovívaví, teprve se učím.


Jak pomůže TČM s frustrací, depkou?

Víte, že podle Čínské medicíny jsou Játra Generálem, který rád vymýšlí strategie a plánuje? Sotva přijde překážka v životě, Játra pružně a tvořivě vymyslí nový plán, aby pánešek (člověk) byl spokojený a všechno pěkně šlapalo.


Pokud ale přijdou vnější omezení takového kalibru jako ta spojená s Covidem, pak se i Játra mohou ocitnout v úzkých. Místo plánu a tvořivosti přichází FRUSTRACE, deprese, hněv.



7 tipů pro zdravá Játra - jak dát depce adieu


1. Dopřejte si potraviny, které harmonizují funkce Jater = jsou protidepkózní

- jablko, grep, citron - celer, listový salát, řepu, zelí, růžičkovou kapustu - cibuli, česnek, pórek - rýži, jáhly, quinou, oves, žito - krocana, játra kuřat volně chovaných a přirozeně krmených - mátový nebo zelený čaj


2. Vyhněte se potravinám, které Játrům neprospívají - alkoholu, cukru, kávě (ne nadarmo Indiáni nazývali alkohol ohnivou vodou) - ostrým a průmyslově zpracovaným potravinám


3. Využijte sílu éterických olejů pro psychiku Bergamot - zlepšuje emoční stabilitu (podrážděnost, frustrace, pesimizmus) Eukalyptus - apatie, slabá motivace, deprese, nízké sebevědomí Levandule - utiší mysl a podpoří relaxaci (tíseň, napětí, neklid). Podpoří emoční stabilitu (podrážděnost, výkyvy nálad)


4. Pusťte se do nového projektu. Ať už to je na zahradě, v kuchyni, v dílně nebo je to vaše práce jen pojatá jinak. Každá maličkost se počítá.


5. Ventilujte svůj hněv (vykřičte to ze sebe jako lev, je to přirozené!)


6. Běžte to rozhýbat. Jakýkoliv pohyb rozhýbe stagnující energii Jater a tím celého těla.


7. Buďte k sobě laskaví. Pochvalte se za drobnosti tak, jak byste si to přáli od druhých. (A chvalte i druhé, třeba se to od vás naučí.)

bottom of page